Braboneger Bullshit en meerHet beeld dat van zwarte mensen op televisie gecreëerd wordt door zwarte mensen zelf klopt niet. Dat komt doordat die zwarte mensen aangestuurd worden door een kwaadaardig systeem. De ‘Braboneger’ is zo een type dat zich graag voor zulke karretjes laat spannen.
Ook programmamaker Iris van Lunenburg doet een duit in het zakje van slechte televisie door in de aflevering ‘Gemengde Relaties’ zichzelf als uitgangspunt te nemen voor haar onderzoek. Het resultaat is dan ook een onnozel ego-document dat blijft hangen in goede bedoelingen en wereldvreemde verbazing. Zou van Lunenburg nou nog nooit van internet gehoord hebben? en is de eindredacteur van het programma net afgestudeerd van de peuterschool multiculturele programma’s maken?

Het is niet de aanwezigheid van grappige, suffe of andersdenkende zwarte mensen op tv dat Koster stoort. Het is de afwezigheid van zwarte mensen die een positieve bijdrage leveren aan het Nederlandse firmament op de buis. Mensen die in duidelijke bewoordingen aangeven ontevreden te zijn met de sociaal-maatschappelijke situatie van zwarte mensen in Nederland worden afgekapt, uitgejouwd en geweerd van podia. Op televisie worden mensen als Sylvana Simons, Quinsy Gario en Anouscha Nzume regelmatig gemangeld in moeilijke discussies terwijl de zotten een podium krijgen om zich vrijelijk te uiten over onzinnigheden. Het lijkt geen toeval maar een doordacht en geraffineerd systeem dat hier aan het werk is. Een systeem dat het beeld van de ongeletterde zwarte man en vrouw bewust in stand wil houden.

Koster pleit in zijn betoog voor het ondersteunen van platformen die uit man en macht proberen iets aan dit beeld te veranderen. Vaak met weinig middelen en op eigen kracht. Zo weten veel zwarte menssen niet eens van het bestaan van RTV-7, een Surinaams/Antilliaanse zender op het kabelnetwerk. Radio Mart, die al 25 jaar de kop boven water houdt in het lokale media landschap verdient het ook om meer ondersteuning vanuit de zwarte gemeenschap te krijgen. Het is tijd om het witte scherm iets zwarter te maken.

In deze #Fokjou pakt Guilly Koster het tweetal aan en neemt geen blad voor de mond.


 

Share this:

NMP Admin

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*