Lang voordat het praten, discussiëren of simpelweg ruziemaken over het Nederlands aandeel in de Trans Atlantische slavernij in was, maakten theatermaker Berith Danse van Theatre Embassy en producent Guilly Koster de theater tentoonstelling ‘Het Slavernij Moment NU’ op. De naam was een maatschappelijke woordspeling die verwees naar het debacle van de onthulling van het slavernij monument in het Amsterdamse Oosterpark. Toen moesten de nazaten van de tot slaaf gemaakten achter hekken met zwarte doeken afstand houden tot dat de bestuurders als eerste het monument konden zien. Dit zette kwaad bloed bij de Afro Surinamers en leidde tot woede uitbarstingen.

Slavernij Document Nu is een documentaire over de uitvoering van twee Theater Tentoonstellingen over het Nederlandse Slavernij Verleden. In de documentaire kijken de makers en het publiek terug naar het werkproces. Het laat zien hoe de projecten tot stand gekomen zijn en wat de theatertentoonstellingen betekenden voor de hedendaags publiek uit Afrika, Suriname, de Antillen en Nederland. De film dient als inspiratiebron om dit thema op artistieke en educatieve wijze aan te pakken en keer op keer vorm te geven. Slavernij Document NU is een documentaire van Bright Development in opdracht van Theatre Embassy 2008

Regie : Guilly Koster
Productie: Jeltje van Nuland
Camera: Django de Groot, Peter van der Linden.
NINSEE, Ministerie van Buitenlandse zaken , Art of Development, Bright Developments.

Share this:

NMP Admin

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*