‘Yes! Ik ga naar Suriname!’ riep de 18-jarige Zawadi Fulani gisteravond terwijl ze, nog bezweet van de finale die ze net gewonnen had, een gat in de lucht sprong. Met het prijzengeld en dat wat ze gespaard heeft kan ze in december naar haar familie in de Zuid Amerikaanse republiek.

Zawadi Fulani
Zawadi Fulani wint IJburg Open

Fulani mag zich de winnares van het IJburg Open toernooi 2017 noemen. Om de plek te veroveren moest ze wel de drie best geplaatste deelnemers verslaan. Gisteravond was de 30-jarige Claire Lablans aan de beurt. Lablans is een speelster met ruime nationale en internationale ervaring die ook als tennislerares werkt. ‘Ik vind het zuur om te verliezen, maar moet toegeven dat het echt de verdienste van Zawadi is dat ze gewonnen heeft. Ze liet zich letterlijk niet uit het veld slaan. Ik heb 14 toernooien achter elkaar gewonnen en nu heeft Zawadi mij onttroond.’ zegt de sympathieke en vermoeide verliezer, die net een vliegreis uit Bali achter de rug had. De wedstrijd ging met 6-2 en 7-6 naar Fulani.

 

Zawadi FulaniSaillant details is dat de eerste set op een andere baan gespeeld werd, dan de laatste en beslissende set. Hoewel de all weather banen, van de Tennisclub IJburg verlicht zijn, zorgde de invallende duisternis voor zicht problemen bij de dames. De wedstrijdleiding verplaatste de wedstrijd naar de hoofd-locatie. Dat kwam de wedstrijd ten goede en het publiek kreeg een uitermate spannende wedstrijd te zien, want beide dames gingen vol voor de winst. Het sterke wapen Fulani is haar dubbelhandige backhand waarmee ze snoeihard en loepzuiver keer op keer haar tegenstanders alle hoeken van de baan laat zien. Toch gaf Lablans aanvankelijk geen krimp en brak de service beurten van Fulani tot twee keer toe. Fulani die de eerste set met 6-2 gewonnen had, leek te wankelen maar hervond zich bij een 4-1 achterstand. Als door een wonder bracht ze de stand terug naar 5-5. Toen de dames beiden hun service beurt behielden volgde een Tiebreak die gewonnen werd door de dolgelukkige Fulani.

De huidige bondscoach van het nationaal trainingscentrum (NTC) in Amersfoort noemt Zawadi Fulani een aanstormend talent en misschien wel de beste speelster van Surinaamse afkomst van het moment. ‘Ze is qua tennisleeftijd nog erg jong, ze wil erg graag en traint daar keihard voor. Dat gaat vroeg of laat vruchten afwerpen. Maar daar is veel geluk en geld voor nodig’. En het bedrag van ongeveer 20.000 euro per jaar zou voor de uitermate getalenteerde Fulani nog wel eens een probleem kunnen worden. ‘Het zou mooi zijn als er zich een sponsor zou melden’ zegt ook Thaninga Fulani, haar moeder en begeleidster ‘het bedrag is voor ons gezin niet op te brengen, maar is wel nodig voor materiaal, reizen naar internationale toernooien, begeleiding van professionele coaches en medische staf’. Momenteel speelt Zawadi Fulani bij TC Amstelpark Goldstar Tennis.

Zawadi Fulani is een telg uit het De Getrouwe – (Cederboom, Felter, Haakmat, Esajas) geslacht. Met een ranke zwaai gooit de winnares haar tennistas op haar rug en met sterren van blijdschap in haar ogen springt ze op haar fiets om samen met haar vader het terrein van Tennisclub IJburg af te fietsen. Richting Suriname.

Share this:

NMP Admin

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*