Epische feminist of vrouwenhater? De Hugh Hefner mythe doorbroken door Nihal Rabanni, (curator Palestinian Film Festival Amsterdam)

Wie kan het nou ene moer schelen dat Hugh Hefner vorige week overleden is of dat hij nog blijft ronddolen tot volgend jaar? Hij was al jaren een onbeduidende immer in pyjama gekleed fossiel.

Een belangrijk feit is dat Marilyn Monroe nooit toestemming gegeven heeft om zijn lijk naast haar graf te begraven. Zoals ze ook nooit toestemming gegeven heeft om haar naakt foto’s te publiceren in de eerste editie van de Playboy. Ook Monroe ’s fotograaf wist niets van deze publicatie. De pictorial gaf een enorme boost aan Hefner’s carrière en vernietigde die van Monroe bijna. Dit is te vergelijken met mensen die naakt foto’s van anderen zonder toestemming op het internet posten en daar bakken met geld aan verdienen. Dat is wat Hugh Hefner Norma Jean Baker heeft aangedaan. En nu, zelfs na zijn dood, blijft het in zijden geklede misbaksel de onafhankelijkheid van werelds beroemdste icoon des-respecteren door zijn grafsteen naast de hare te parkeren. Voor altijd.

eerste editie Playboy
Geen toestemming voor publicatie van fotos

Het is een treurige dag in de geschiedenis der mensheid wanneer een man die bekend is omdat hij, het grootste deel van zijn leven, jonge vrouwen gijzelde in zijn villa, gevierd wordt als held. Hij exploiteerde hun lichamen en verdiende miljoenen aan hun erotische foto’s.
Omdat hij hielp bij het verwijderen van lichaamsschaamte uit de contemporaine maatschappelijke cultuur, lijken mannen die volwassenheid bereikten rond de jaren 60, een soort van eeuwige dankbaarheid te voelen naar Hefner toe. Het tegendeel is echter waar: hij hielp die mannen alleen maar bij het fantaseren over vrouwen die ze nooit zouden kunnen krijgen. Er is niets revolutionairs aan het systematisch en vakkundig om zeep helpen van het zelfvertrouwen van doorsnee mannen. Door de Playboy voelden mannen zich niet goed zonder een blonde stoot naast zich. Hefner leek te suggereren dat mannen niet opzoek hoefden te gaan naar genot dat zij de vrouw eventueel konden brengen. Mannen hoefde niet mooi te zijn of hun best te doen om er goed uit te zien. Dat werd alleen van dames verwacht. Op zoek gaan naar seksueel genot van partners was een rol die weggelegd was voor vrouwen. En die rol moesten ze voornamelijk spelen voor rijke mannen die midden in een mid-life crisis zaten of/en voor hun stevig masturberende tienerzonen. Dat zijn namelijk de belangrijkste doelgroepen van de Playboy.

Playboy heeft van vrouwen objecten gemaakt, vrouwenhaat genormaliseerd en Barbiepoppen gehumaniseerd maar wordt ook gerespecteerd voor journalistieke excellentie en interviews met veel belangrijke personen. ‘Hef’ werd, onterecht gezien als een feminist. Hij kreeg de onjuiste waardering voor het empoweren van aantrekkelijke vrouwen, die zonder zijn inbreng reeds carrière aan het maken waren. Ze waren op eigen kracht al mooi en geëmancipeerd. Hij airbrushte en bleekte hen en ontdeed ze van hun natuurlijke schoonheid. Daardoor minimaliseerde hij hun individuele karaktereigenschappen om ze vervolgens tentoon te stellen als elkaars kloon op de Playboy Mansion. Dit was een plek waar volwassen vrouwen avondklokken ingesteld kregen, als seksslavinnen gebruikt werden en een wekelijkse toeslag kregen voor hun diensten. Deze toeslagen werden vaak als vorm van chantage, ingehouden. Ze werden ontslagen als zij vriendjes hadden die 60 jaar jonger waren dan Opa Hef.

Voor al diegenen die hun teleurstelling en afschuw uitspraken richting Bill Cosby: Hugh Hefner was geen haar beter! Hij enthousiasmeerde zijn gasten om jonge vrouwen aan het zwembad van de Playboy Mansion te misbruiken. Hij faciliteerde dit gedrag door veelvuldige feesten te geven waarbij alcohol rijkelijk vloeide en allerlei drugs voorhanden waren. Als men de vrijheid voelde om de mening over Bill Cosby te veranderen van Dokter Huxtable naar monster, dan zou men nu moeten beseffen dat er een einde moet komen aan de verdediging van Hugh Hefner.

Ik heb me vaak afgevraagd waarom een blad dat alleen heteroseksualiteit adverteert en promoot zich afficheert als ‘entertainment voor mannen’. Het sluit niet alleen homoseksuele mannen maar ook lesbische vrouwen uit. Als die al in het blad verschenen was het vervullen van heteroseksuele fantasieën hun enige functie! Als Hugh Hefner zo homo/lesbisch vriendelijk was, waarom werd die groep dan niet verwelkomt en benaderd als ieder andere betalende klant?

Hefner had ongetwijfeld ook wat liberale ideeën, maar moeten we een pooier een staande ovatie geven omdat hij ruggensteun gaf aan civiele gelijke burgerrechten? In welke eeuw leven zijn fans dan? Daar komt bij dat de enige daad die ik mij kan herinneren die richting ‘het verdedigen van gelijke kansen’ ging, was toen hij een zwarte band boekte voor een optreden in zijn club. Is dat politiek activisme in de Bunny Wereld? En nu we het toch over de Bunny Wereld hebben, hoeveel zwarte vrouwen stonden er eigenlijk in de Playboy sinds de Burgerrechtenbeweging actief werd in Amerika? Hoeveel daarvan werden er centerfolds? En waarschijnlijk is de enige reden waarom Hefner achter het recht op abortus en anticonceptie stond is omdat hij het gebruik van condooms binnen zijn harem haatte.

Hugh Hefner respecteerde vrouwen niet. Het kan zijn dat hij hun schoonheid adoreerde en dat hij hun gezelschap nodig had om te bestaan. Hij bouwde zijn imperium op hun schouders maar dat is iets anders dan ze respecteren. Over eeuwige dankbaarheid gesproken: de tiran heeft zijn meest favoriete Bunny geen cent nagelaten in zijn testament.
Nihal Rabbani

Nihal Rabbani verhuisde na haar studie culturele antropologie in de VS naar Amsterdam, waar zij sindsdien als kok actief is. Tegelijkertijd was ze werkzaam als productieassistente voor filmmakers en bij arthouse cinema’s, filmfestivals en redacties van lokale omroepen. Ze regisseerde vervolgens reportages over internationale ontwikkelingssamenwerking bij een audiovisuele stichting, waarbij ze interviews en montage deed. Naast schrijven heeft Nihal ook het Palestinian Film Festival Amsterdam opgericht. Deze bijdrage verscheen eerder op haar Facebook pagina in het Engels, een taal die haar gemakkelijker ligt.

Share this:

NMP Admin

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*