De Stadsschouwburg Amsterdam zag gisteravond zwart van de mensen. De sfeer was Thaliaans en zeer stimulerend voor nieuwe cultuur in Nederland. Nu zal u zich afvragen wat Thaliaans in vredesnaam is? Wel nu: in Paramaribo staat een theater dat Thalia heet. Heel cultuur minnend Suriname is daar weleens geweest of komt daar regelmatig. De sfeer is los en gelaten, terwijl wat er op het podium gebeurd hoogwaardig kan zijn. Het ene deel van het publiek denkt vaak hardop mee met wat er op de bühne gebeurt terwijl het andere deel daarom lacht of erover in discussie gaat op een manier die aan Twitter retoriek doet denken. Soms haken spelers in op de opmerkingen en zo ontstaat er een levende dynamiek in het theater. Die sfeer is ‘Thaliaans’.

Gerda Havertong speelt Mama Uiterloo
Gerda Havertong speelt de moeder van Lieve Hugo

In de Stadsschouwburg speelde: ‘Lieve Hugo, a poku tori’ (regie: Mike Ho Sam Soi) met John Oldenstam en Gerda Havertong in de hoofdrollen. John Oldenstam kroop opnieuw in de huid van een van de kleurrijkste figuren uit de Surinaamse en Nederlandse muziekgeschiedenis en vertolkte al zijn nummers, van het onsterfelijke Blaka Rosu tot een klassieker als Punta Punta. Gerda Havertong speelde de rol van de moeder. Een multimediaal muziektheaterspektakel met live band, dansers en een gospelkoor. Het stuk is eerder gespeeld in 2005 en staat nu weer in het kader van de Black Achievement Month op de planken. Vooral de rol van de politieman (Edje Rust) die zowel in Nederland als Suriname speelde werd door het publiek als hilarisch beoordeeld. De mevrouw die in de stel naast mij tijdens de voorstelling een lekker bakje Petjil die ze in de pauze in de foyer gekocht had, zat te eten, schaterlachte toen de beambte door Lieve Hugo gesommeerd werd zich een aantal malen op te drukken. Scenarioschrijver Guus Pengel, heeft het publiek goed aangevoeld toen hij dit soort momenten er in schreef.

Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth medeverantwoordelijk voor de voorstelling zegt: ‘Programmeringen zoals vanavond zorgen ervoor dat publieke plekken zoals de Schouwburg ook daadwerkelijk publiek worden. En dat is een goede zaak. Nederland is veranderd en dat moet zichtbaar zijn op de planken en in de zaal’. Aan het einde van de voorstelling werd producent Ricardo Tuinfort in het zonnetje gezet voor al het goede werk dat hij al jaren in theaters doet. Ook de familie van de in 1975 overleden King of Kaseko Hugo Uiterloo alias Lieve Hugo kreeg dankbetuigingen voor hun bijdrage aan de voorstelling.

De voorstelling speelt op zondag 08 oktober om 16.00 uur voor het laatst in de Schouwburg van Utrecht

Guilly Koster

Share this:

NMP Admin

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*