Baarmoeder van Beton
Bijlmer Parktheater, 30 november – 20.00 u.

Kaartje 10 euro. Klik hier!
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
In de theatrale muziekvertelling Baarmoeder van Beton wordt verteld over het opgroeien in de Bijlmer in de jaren 70, de avonturen van de Milestones. Guilly en Robert maken in deze voorstelling ook zelf de muziek die belangrijk is geweest in de culturele en maatschappelijke vorming van de eerste generatie activistische zwarte jongeren in Nederland. Gliphoeve was een broedplaats avant la lettre.
Wat betekende het in die tijd om zwart en jong te zijn? Hoe zag de Bijlmer eruit? Hoe kwamen zij daar terecht? Wat was de impact van de zogenaamde ‘Bijlmer-Expres’? Wat waren de voorzieningen? Wat was de ‘Milestones’-beweging? Hoe ontstond deze? Wat waren de verworvenheden? Wat de gevaren en obstakels? Welke tol werd betaald? Wat is er bereikt? Wie waren de mentoren? Welke lessen (kunnen) worden getrokken? Baarmoeder van Beton licht een tip van de sluier.

De Bijlmer bestaat 50 jaar. Daarom staan Guilly Koster en Robby Harman Sordam samen in het theater met verhalen en muziek over het heden en verleden van de dynamische Bijlmermeer. Koster en Sordam zorgden in de 80-er jaren voor flinke opschudding met hun jongerenbeweging de MILESTONES. Zij legden destijds onder andere de basis voor het allereerste zwarte radio-programma en het eerste zwarte tv-programma bij de Nederlandse publieke omroep.

Robby Sordam heeft door zijn Surinaamse vader en zijn Hollandse moeder al op jonge leeftijd ervaren hoe boeiend verschillen en overeenkomsten in cultuur kunnen zijn. De cross-over van krachten is altijd een invalshoek van zijn producties geweest. De afgelopen tien jaar is hij samen met een aantal collega’s bezig geweest met het maken van audiovisuele producties. Denk daarbij aan concerten met het Metropole Orkest in het Concertgebouw, waarmee de muziek van Lieve Hugo werd vertolkt.

Guilly Koster werkt sinds 1985 in de omroepwereld. Hij is begonnen als presentator/samensteller van het televisieprogramma ‘Bij Lobith’ (VPRO). Daarna was hij itemmaker voor het nieuws van RTL4 en is hij doorgestroomd naar de Human, NPS en MTNL (Multiculturele Televisie Nederland). Als presentator van de talkshow ‘Massiv’ maakte hij hoogstpersoonlijk de Nederlandse televisie gekleurder. Guilly’s ‘Fok Jou’ Vlogs worden gemiddeld door zo’n 200.000 mensen bekeken.

M.m.v.: Clide Esseboom, Marius Tjon, Hendro Ricket, Lilian Jarad, Jazzmin Nilsson en Caitlin Schaap.
Regie: Caroline van Leerdam
Productie: Dominique Capadose (voor meer info 06 19 63 4528)

Link: Bijlmerparktheater

Share this:

NMP Admin

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*