GARE RAPEN: ANIS AMRI – TERRORISTEN EN HUN PASPOORTEN.

De Tunesiër Anis Amri is dood. Terrorist of schlemiel met label is de vraag. Wie het precieze antwoord heeft mag de eerste steen werpen.

TE SNEL
Het gaat mij allemaal een beetje te snel. Dus: een man steelt een vrachtwagen MET chauffeur er in die hij er niet eerst uittrapt maar rustig mee laat rijden tot het moment suprême. Daarna ramt hij een kerstmarkt en zaait dood en verderf. Doet dit, ondanks het feit dat het buiten koud genoeg is om handschoenen aan te doen, met blote handen. Laat vervolgens een paspoort en natuurlijk vingerafdrukken achter en vlucht vervolgens van alle plekken in de wereld waar hij naar toe kan, naar een land dat hem uitgezet heeft EN waar hij vier jaar in de gevangenis gezeten heeft. Daarna terwijl de hele wereld op hem let en door iedereen gezocht wordt, gaat hij doodleuk rustig wandelen op een plein in Milaan waar hij binnen 36 uur ‘toevallig’ om zijn identiteitspapieren gevraagd wordt door twee oplettende dienders. Hij trekt een pistool, schiet en wordt doodgeschoten. Als dit een film was zou je rustig kunnen stellen dat de scenarioschrijvers waardeloos zijn. De oplossing van het plot is een heuse Deus Ex Machina, een techniek in een verhaallijn met onverwachte plotontwikkeling. Oftewel: Omdat God het wil!

PASPOORT
Maar waar hebben we deze scenarioschrijvers eerder aan het werk gezien? Oh ja, was er bij het 9/11 verhaal ook niet tussen alle puinhopen, daar waar de zwarte dozen van de ‘vliegtuigen’ nooit gevonden zijn, WEL een paspoort van een van de vermeende kapers gevonden? En jawel, ook die sufkop die de Charlie Hebdo aanslag op zijn geweten heeft, had zijn paspoort in de auto vergeten! Alle vermeende daders inclusief Osama Bin Laden zijn morsdood. En overal weer claimt een obscure, overal aanwezig lijkende, angst aanjagende, terroristische organisatie de aanslag. Na ieder van deze aanslagen worden de budgetten voor defensie en nationale veiligheidsorganisaties opgeschroefd. Ook worden de privacyregels van individuele burgers legitiem aan de laarzen van heksenjagers gelapt. Maar wie nou werkelijk wat gedaan heeft, blijft even onduidelijk als wie JFK heeft neergeknald!

UITLEG
De tijd dat ieder individu dat geboren wordt een minuscule ‘veiligheidschip’ ingepland krijgt, lijkt met rasse schreden dichterbij te komen. Ket lijkt eerder werkelijkheid dan fictie. Misschien ligt het aan mijn natuurlijk instinct om zaken van meerdere kanten te willen bekijken, misschien ben ik naïef maar misschien zit er ergens een waarheid in de vragen die in mijn kop spelen. Natuurlijk moeten daders van zulke afschuwelijke misdaden opgepakt en berecht worden. Wie ze ook zijn. Of dat nou ordinaire criminelen, afgedwaalde zielen of misschien wel uw eigen regeringsleiders zijn. En natuurlijk voel ik mee met de slachtoffers en hun nabestaanden. Echter mijn logisch denkvermogen dwingt mij na te denken over slechte scenarioschrijvers en simpele complottheorieën. Of ik ben gek of ik word, net als u, als een gek behandeld. Kan iemand het mij uitleggen?
Guilly Koster.

Share this:
Ndyuka

Guilly Koster is zijn televisie carrière bij de VPRO begonnen. Daar presenteerde hij het programma 'Bij Lobith'. Daarna volgden talkshows als 'Massiv' (HUMAN) en Boter, Kaas en Eieren (MTNL/HUMAN). Nu is hij CEO en eindredacteur bij het NMP.

4 Responses to “GARE RAPEN: ANIS AMRI – TERRORISTEN EN HUN PASPOORTEN.”

 1. <path_to_url> moe maakt dit

  zit het t elezen en denk dat het geen eens zin heeft om te proberen je iets uit te leggen.
  slecht stukje en vanaf het begin opgebouwd met de enige bedoeling om alles weer in twijfel te trekken.
  laat chauffeur meerijden? nee, die had hij eerst al vermoord.
  zonder handschoenen terwijl het buiten zo koud is?
  rijd jij in de winter met handschoenen aan?
  waarschijnlijk wel, maar ik en velen met mij dus niet.
  wandelend op een plein in milaan?
  nee ze vroegen zijn papieren bij een routine controle bij het treinstation, iets wat absoluut normaal is daar.
  en ga zo maar door.
  jij hebt je mening al klaar, alles is complot, alles is tegen buitenlanders, meer van hetzelfde wat je hier schrijft.
  doe eben normaal, wees blij dat ze hem hebben doodgeschoten, is in ieder geval 1 klootzak minder, en denk dat je het complot bij hem moet zoeken.

  Beantwoorden
  • <path_to_url> Ndyuka

   Ik denk dat je niet begrijpt dat die handschoenen waar ik het over heb niet dienen om de kou te weren vriend. En het gaat mij niet om een plein of station in Milaan, maar om Italie UBERHAUPT!! En ga zo maar door…(om jouw woorden te gebruiken). Ik geef toe dat begrijpend lezen een kunst apart is. Zucht! Hoe dan ook, zoals ik het recht heb om mijn twijfels te hebben, heb jij het recht om zoete koek te slikken. Ik wil ook van klootzakken af,… maar dan van ALLEMAAL! Dus laat mij maar gewoon richting complotten zoeken en hou jij de rest in de gaten.

   Beantwoorden
 2. <path_to_url> Robin

  Een goed terrorist zou toch een tankwagen kapen, een bom aanbrengen een bomgordel en dan de menigte in rijden? Als jij en ik een en met een Kalasnykov om ons heen schieten gedurende 10 minuten zouden er honderden slachtoffers zijn. Zij waren met z’n vijfen. Een terrorist bij een voetbal stadion met bomgordel en alleen hijzelf gaat dood. Complot denken noemen ze het. Maar ik noem het wakker en allert zijn!

  Beantwoorden
 3. <path_to_url> Yafar

  Chauffeur is trouwens neergeschoten vlak voor het incident.. die heeft wel degelijk een stuk met de man meegereden. Dat is hetgeen de autoritein hebben bevestigd :-).

  Ik geloof sowieso niet in hetgeen de media allemaal verkondigd. Telkens weer vinden ze de paspoorten van de daders, hebben ze de mannen binnen een paar dagen te pakken en worden ook meestal neergeknald. Abdeslam is daarop ff de uitzondering!

  Kan wel uren doorgaan maar elk mens moet gewoon even zn gezond verstand gebruiken en niet alles letterlijk voor kauwen en slikken wat de media wil dat je hoort. Elk verhaal heeft 2 kanten maar bij zulke dingen zijn er toch meerdere dimensies die nieuwsgierigheid kunnen aanwakkeren. Stel gewoon kritische vragen aan jezelf en je omgeving en ook aan hetgeen allemaal word verteld door de media. Niet omdat het NOS journaal A zegt wil dat ook zeggen dat het zo is.

  Kijk maar syrie, daar gaan dagelijk mensen dood maar nooit hoor je mensen daarom treuren. Nieuws van syrie is op een slechte dag misschien 1 minuut en 30 sec lang. en daarna weer wen bericht over koetjes en kalfjes , alsof ze net niet hebben gemeld dat er kinderen vrouwen en mannen zijn omgekomen bij gevechten. Ze hebben het verteld en het leven gaat verder. Hier een aanslag in berlijn en wel uren zitten praten over 1 incident terwijl op hetzelfde moment de straten van syrie vol lopen met bloed.

  Het is nu wat rustiger daar. Maar was gewoon een voorbeeld van hoe de media de mensen informeert. Hetgeen dat zij belangrij vinden om aan ons te melden dat geven ze aan ons. En dan maar hopen dat t correct is.

  Zo kan ik wel nog een tijdje doorgaan.

  Ik sluit af met dit laatste want moet op de kinderen letten en had niet geplanned om hier op te reageren. Let aub niet op spelfouten of zins constructies doe dit van me telefoon zonder de tekst te controlleren. Heb geen tijd met 3 bengels hier.

  Maar voordat de aanslag in berlijn plaatsvond. Weet trouwens niet als ik het echt een aanslag kan noemen.maar een paar uur daarvoor is er een russische ambassadeur koelbloedig neergeschoten op nationale televisie in turkijke (hier kan ook het een en ander niet kloppen) en sinds het incident jn berlijn heb je daarover amper nog iets over gehoord. Sterker nog het hele incident werd gewoon op alle bekende nieuws sites naar de achtergrond verwerkt. Ik lette daar toevallig bewust op en merkte dat op Nu.nl het bericht 2 u eerder als hoofdartikel stond en na het gebeuren in berlijn amper nog in de top 5 stond.

  Wees kritisch en neem niet alles klakkeloos aan

  Beantwoorden

Leave a Reply

 • (will not be published)

*