Het Holi-feest en culturele kaping

Het Holi-feest is een lente-, nieuwjaars- en overwinnigsfeest. Het Holi-feest symboliseert de overwinning van het goede op het kwade, van licht op duisternis, van kennis op onwetendheid, van recht en waarheid op onrecht en onwaarheid. Door het inpeperen van elkaar met gekleurd poeder en kleursel vervagen de verschillen in kleur, religie, afkomst, sociale of maatschappelijke status, leeftijd, et cetera tussen mensen en zijn ze op deze ene dag gelijk. Het Holi-feest wordt jaarlijks door miljoenen Hindoes over de hele wereld gevierd. Zo ook vandaag in Amsterdam Zuidoost.

Kenmerken van culturele kaping

Kenmerken van culturele kaping

Het Holi-feest is een culturele rijkdom. Er zijn echter een aantal commerciële organisaties die het Holi-feest cultureel kapen. De actiegroep ‘Holi is geen Houseparty’ wijst op deze culturele kaping en wilt middels hun social media campagne “respect my culture ‪#‎holiisgeenhouseparty‬” respect eisen voor het cultureel erfgoed van Holi Phagua dat wordt aangetast door de zogenaamde “Holi” festivals in de zomer.

De actiegroep was vandaag aanwezig bij de viering van het Holi-feest en heeft middels een flashmob en een spandoek haar statement neergezet.

IMG_9086

#respect my culture

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tasiana Ramdin

Share this:
Boni Kaka B'oko

Robert Harman Sordam is psycholoog/musicus. Bij het NMP presenteert Sordam ook een aantal programma's en schrijft hij artikelen.

Leave a Reply

  • (will not be published)

*