Guillymanjaro – spindoctor Ian van der Kooye

Posted by on in Guillymanjaro

Details

Ian van der Kooye was de enige Nederlander van Surinaamse afkomst die in het campagneteam van Barack Obama zat bij zijn eerste verkiezing tot president van de USA 8 jaar geleden. Met die ervaring op zak is hij uitgegroeid tot de strateeg achter de DENK voor wat de profilering betreft.

In december 2016 stappen Sylvana Simons en Ian van der Kooye op bij de partij van Kuzu en Özturk. Dit verrast vriend en vijand. Te meer omdat de voormalige comparanten van DENK het nieuws ook maar via de media te horen krijgen. In een filmpje op YouTube reageert de partij van de voormalige PvdA-ers op een scherpe manier. Van der Kooye vindt die reactie vilein en leugenachtig omdat die volgens hem boordevol suggesties zit die kant noch wal raken. Volgens de ex-strateeg van DENK kreeg Sylvana onvoldoende bescherming van de partij toen ze bedreigd werd en te weinig ruimte om haar politieke ideeën te ontwikkelen. Simons en van der Kooye richtten vervolgens een nieuwe politieke partij op waarmee ze willen meedoen aan de verkiezingen van 15 maart 2017: Artikel1.

Ook de vraag of Sylvana Simons als mens wel ‘slecht’ genoeg is om te gedijen tussen geslepen en door de wol geverfde politieke wolven als Wilders en Rutte komt aan de orde. Koster vindt dat politici bij voorbaat een slechte inborst moeten hebben om te kunnen functioneren in de leeuwenkooi van de politieke arena. Van der Kooye vindt de integriteit van Simons bewonderenswaardig en juist verfrissend in een dergelijke omgeving. Hoewel het kort dag is, de verkiezingen zijn reeds op 15 maart van dit jaar, vindt de campagneleider dat er voldoende tijd is om de benodigde expertise in huis te halen en als zodanig met Artikel1 minstens 1 zetel binnen te halen.

In Guillymanjaro praat Guilly Koster in een openhartig gesprek met van der Kooye over de strategische beslissing DENK te verlaten, de tactische mogelijkheden om van Artikel1 een succes te maken en hoe verder.

7 Responses to “Guillymanjaro – spindoctor Ian van der Kooye”

  • <path_to_url> Corna

   Inderdaad. Hopelijk ben jij een van de volgende gasten!

   Beantwoorden
 1. <path_to_url> Hans van Berkel

  Sorry maar deze partij krijgt niet mijn stem. Ik ben niet overtuigd van hun standpunten.

  Beantwoorden
 2. <path_to_url> Johan Kriek

  Ik heb veel sympathie voor Sylvana Simons. Zelfs zo zeer dat ik waarschijnlijk op haar zou hebben gestemd als ze bij DENK was gebleven. Maar nu weet ik het niet meer. Zonder Sylvana zal ik waarschijnlijk niet op DENK stemmen, maar ik zie vooralsnog helaas ook geen reden om op Artikel 1 te stemmen.

  Ik vind het knap van Ian van der Kooye dat hij een half uur met Guilly Koster praat zonder ook maar een moment duidelijk te maken wat Artikel 1 nu eigenlijk wil, behalve anti-discriminatie en respect voor iedereen, conform Artikel 1 van de grondwet..

  Bovendien vond ik de reactie van Farid van DENK op het vertrek van Sylvana een stuik netter dan de reactie van Ian op Farid (volgens Ian zijn de mensen van DENK leugenaars). Ook het feit dat de mensen van DENK via de media moesten vernemen dat Sylvana en Ian uit DENK waren gestapt was natuurlijk niet netjes, zo niet onfatsoenlijk.

  En waarom gaat Sylvana een paar dagen daarvoor nog gezellig op bezoek bij Farid terwijl ze al weken daarvoor Artikel 1 had opgericht?

  Nog steeds heb ik in de basis een beter gevoel bij Sylvana dan bij de heren van DENK, maar Sylvana en Ian moeten wel heel erg snel met een erg goed verhaal komen wil ik overwegen op hen te stemmen.

  Dit interview waarin een half uur lang helemaal niets inhoudelijks wordt gezegd, draagt nog in het geheel niet bij aan mijn vertrouwen in die partij.

  Beantwoorden

Leave a Reply

 • (will not be published)

*