HyperNormalisation – mensheid in verwarring

Posted by on in Actueel

Details

De woelige tijd waarin we als mensheid terecht gekomen zijn vraagt om uitleg. Wie vandaag wil begrijpen zal zich moeten verdiepen in wat gisteren gebeurd is.

Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat Donald Trump het ambt van president van Amerika vanaf januari 2017 zal gaan bekleden?  Wat heeft er toe geleid dat de mensheid nauwelijks iets geleerd lijkt te hebben van de verschrikkingen van WOII? Hoe komt het dat we van financiële crisis naar financiële crisis lijken te gaan? Waarom kijken we nauwelijks meer op als er weer een boot kapseist in de Middellandse Zee met 750 mensen in de ruimen? Waarom komen politici als Geert Wilders, die iedere realiteit met hun omgeving kwijtgeraakt zijn op de positie waarin zij zitten? (Wilders heeft al in geen jaren op een markt gelopen zonder bodyguards en is de laatste 10 jaar nooit meer publiekelijk aangeschoten geweest omdat hij van een gezellig feestje kwam!) De wereld lijkt vereelt en de ‘normale’ mens voelt zich machteloos en laat het daarom maar over aan volksmenners die het hoogste woord hebben maar nauwelijks met werkbare oplossingen aankomen.

mensheidOm enigszins orde te scheppen en inzicht te creëren zal het NMP een aantal geselecteerde documentaires die antwoord proberen te geven op deze en andere vragen op de site zetten. De eerste in de serie is de BBC-documentaire HyperNormalisation. Deze film van Adam Curtis vertelt het verhaal van de route die afgelegd is om op deze vreemde plek terecht te komen. Niet alleen vertelt Curtis op een epische manier waarom deze chaotische gebeurtenissen plaats vinden, maar ook waarom onze politici ze eigenlijk niet begrijpen! De film legt uit dat wat in feite gebeurd is, is dat – niet alleen politici, journalisten en experts, maar ook wij, ons teruggetrokken hebben in een versimpelde en vaak compleet artificiële versie van de wereld. En omdat het overal om ons heen is, accepteren wij die wereld als zijn de ‘echt’ en normaal.

Het is een bittere pil, maar wel een must see!

 

 

Leave a Reply

  • (will not be published)

*