Bij Lobith, het eerste zwarte programma op de buis

Posted by on in NMP!

Details

Het eerste presentatieduo op de Nederlandse televisie bestond uit Guilly Koster en Ivette Forster. Van 1987 tot 1989 presenteerden Koster & Forster aanvankelijk op Ned.1 en later op Ned.2 het VPRO televisieprogramma ‘Bij Lobith’. Tweewekelijks op de zondagavond van 19.00 tot 20.00 uur kleurden het duo frêle & massief het tot dan toe witte scherm, zwart. Niet alleen omdat de presentatoren zwart waren, maar ook omdat de onderwerpen zwarte mensen en hun belangen aanspraken en behandelden. De VPRO haalde daarmee zwarte televisiekijkers uit het migrantengetto van Nederland Televisieland. VPRO grondlegger Roelof Kiers, de toenmalige baas van de vrijzinnig protestante omroep tekende hoogstpersoonlijk voor het binnenhalen van het duo. Guilly Koster vers van de schoolbanken van de Migranten Televisie (MTV) en van Opleidingscentrum Santbergen werd voor de leeuwen geworpen en werd samensteller van het programma terwijl partner in crime Ivette Forster belangrijke functies zowel inhoudelijk redactioneel alsook op het vlak van presentatie ging vervullen.

Koster & Forster

Tot aan dat moment waren migranten alleen nog maar te zien in doelgroepprogramma’s als ‘Paspoort’ of in goedbedoelde maar vanuit witte ogen gemaakte magazines met notoire namen als ‘De Ver Van Mijn Bed’-show. ‘Bij Lobith’ schreef geschiedenis als het eerste zwarte programma op de buis. Veel onderwerpen die toen behandeld zijn over integratie zouden anno 2017 afgestoft kunnen worden en zo weer op TV kunnen! Zelfs de zwarte Pieten discussie is toen reeds gevoerd. De kleding en de cameravoering zijn wat gedateerd maar ‘Bij Lobith’ was zijn tijd ver vooruit. Kunst, cultuur en sociaal maatschappelijke onderwerpen van groot tot klein passeerden de revue op een manier die daarvoor noch daarna nog vertoond is. Live-muziek was een vast onderdeel van het programma. Dat heeft waarschijnlijk ook model gestaan voor de live-muziek in DWDD. Wit Nederland werd getrakteerd op een grote Rasta man en een ranke mooie zwarte vrouw die op intelligente en eloquente manier op tv hun wereld lieten zien.

De onlangs overleden Marokkaanse journalist Mustapha Oukbih publicist Ellen de Vries en regisseur George Schouten hebben allen voor het programma dat bij de VPRO onder de hoede van Jannie Langbroek viel, gewerkt.

Meer informatie over het legendarische ‘Bij Lobith’ kunt u hier lezen.

NMP.

Leave a Reply

  • (will not be published)

*