Politie Overmacht in Gein – In NMP’s NUANCE praten betrokkenen.

Posted by on in NMP!

Details

Nuance Vera
Vera van der Horst praat met jongeren over dingen die ze hebben hebben meegemaakt. NUANCE geeft ze een stem en een podium waar ze gehoord en serieus genomen worden.

In deze aflevering: Mally was op zondag 15 maart 2015 en partijtje aan het voetballen voor het portiek van zijn huis. Een voorbij komende politieman maakte een einde aan het potje voet bal omdat hij meende een gesignaleerd persoon meende te herkennen. Het gevolg was dat er minstens 21 poltitie auto’s op de plek verschenen.

Vera van der Horst praat met Shanella, de zuster van een van de voetballende jongens en Mally.

3 Responses to “Politie Overmacht in Gein – In NMP’s NUANCE praten betrokkenen.”

 1. <path_to_url> Henk Lunshof

  Beste Vera,

  Wat een gemiste kans voor jou 🙁
  Je had Mali en Shanella te gast bij Nuance, geïnterviewd n..a.v. van de politie overmacht in Gein, Amsterdam, afgelopen zondag.

  Je introduceert het incident met; ‘Er waren 7 jongens aan het voetballen en op een gegeven moment komt er één politie agent langs, maakt niet uit, en op een gegeven moment komen er meerdere lange en op een gegeven moment stond de hele straat vol met politie.’

  Het roept vragen bij je op;
  – Is dit juist?
  – draagt het niet bij bij een bepaald stereotypering dat de politie van de mensen heeft?
  – En wat is het echte ver haal hier achter.
  Mali zegt ; ‘We waren aan het voetballen, toen reden er politieauto’s op het fiets pad langs, toen kwam er een fietser (politie agent op de fiets) weer op ons af fietsen. Ze (de jongens) vroegen wat er aan de hand was, de politie gaf aan dat de mensen klaagden over overlast. Dat klopte niet volgens Mali, want de mensen geven rechtstreeks aan hun aan als ze overlast hebben. Toen gaf de politie agent iets door in de microfoon (dis was waarschijnlijk de melding (‘collega assistentie’) en kwam er een politie auto.
  Vera er zou volgens jou nu nog niks aan de hand zijn… dat is een conclusie die je trekt, zonder dat na te vragen. Dat is raar, ineens stonden er drie agenten bij en werd 1 jongen heel hardhandig aangepakt.

  – Waarom gebeurt dat,
  – wat is er vooraf gebeurt?
  Waarom vraag je dat niet aan Mali, Vera?

  Mali verteld door, ‘de ene trekt hem aan de ene kant, de andere trekt hem aan de andere kant’ Vera, jij vraagt; ‘Dus hij werd aangevallen door drie personen’
  Vera je vergaloppeerd je dan door te stellen ‘ik kan er zelf ook boos over worden’.
  Sorry Vera, maar als je interviewt, kun je geen mening geven en de stemming beïnvloeden.
  Zeker als je het interview onder de vlag van Nuance opgemaakt…

  De context wat vooraf ging en het feit dat de eerste politie agent zich zo in het nou heeft gevonden dat hij de code ‘assistentie collega’ heeft afgegeven behandel je niet. Bij die code laten alle agenten hun werk liggen en spoeden naar de collega die zich in nood voelt. De overmaat aan politie lijkt buiten proporties. Ik schrik daar van en vind dat abnormaal. Iedereen vind dat abnormaal, maar waarom gebeurd dit? Er wordt zo veel op straat gevoetbald en als er overlast is staan er geen 21 auto’s in de straat? Dus het is heel erg van belang te weten wat er tussen de 7 straatvoetballers en de agent is gebeurd.
  Vera, je mist dit compleet.
  – Waarom geeft die agent die noodsignaal aan zijn collega’s?
  – Wat dat noodsignaal terecht of onterecht?
  – Wat is de context?
  – Wat is er toch tussen die agent en de 7 voetballers voorgevallen, gezegd
  of gedaan dat de agent tot die oproep aan collega’s overgaat?

  Vera als je de vraag stel; ‘Denk je niet dat het averechts werkt’ ben je echt niet meer met nuance bezig, en aan het interviewen, maar legt je je mening en kijk op de zaak neer voor de geïnterviewde om in te koppen, wat ook gebeurd. Ook zeg je vervolgens niet te begrijpen niet hoe er 21 politie auto’s in de straat staan.. maar toch stel je niet de vraag aan Mali ‘wat is er toch voor gevallen tussen de 7 voetballer en die eerste agent op de fiets?’
  En weer ga je de fout in door te suggereren dat de politie het waarschijnlijk om doet en het fijn vindt. Je geeft je mening en maakt zelf stemming! Daarna haal je America en Furgusson er bij. Mali hoeft elke keer alleen nog maar te beamen wat jij zegt en vindt. Weg nuance…

  Jammer, want ik baal dat we zo met elkaar omgaan in Patata en onze jeugd met het hoofd tegen de muur wordt gedrukt en er 21 politie auto’s in de straat staan. dat Shanella haar kinderen niet buiten durft te laten spelen. Dat kan niet.
  Nuance houd in dat er meer aandacht mag komen naar de rol die iedereen speelt. Ook onze kinderen. Want hou kunnen wij voorkomen dat onze kinderen niet op deze wijze worden aangepakt door de politie. Wat moeten onze kinderen van ons leren?

  Als Wij vroeger in Nickerie iets hadden gedaan, er was iets voorgevallen, waren we bang voor represailles van thuis, van onze boze moeders en grote zussen.
  En daarom de vragen;
  – Wat hebben de voetballers tegen de eerste agent allemaal gezegd en gedaan?
  – Wat hebben de 7 moeders gedaan met hun zonnen na het incident?
  – Hebben die jongens thuis pai pai gekregen?

  Wij komen met dit soort incidenten in een kwaad daglicht.
  Mi no wani dati, mi angri toe!

  Beantwoorden
 2. <path_to_url> Hedyjane Guds

  Mooi verslag van de vorige commentarist! Complimenten ook aan Vera, hoe veel ze ook te leren heeft… het is bruikbaar materiaal dat ze ons brengt. De kern van de kritiek hierboven is zeker te benutten om een krachtiger journaliste te worden ja. Maar …. het kerndoel is gehaald. Er is een Wake Up Call geproduceerd met deze 16 minuten samen praten over iets wat er is voorgevallen en wat net voor 21 maart Internationale Dag tegen Racisme is gepresenteerd. Dat er iets, of eigenlijk véél in NL aan het veranderen is mag duidelijk zijn. Bewoners van Surinaamse en Antillaanse achtergrond voelen áls het goed is wel iets jeuken om ìets te gaan doen hieraan. Wat ik knap in dit interview en vakkundig van deze jonge journaliste vind is dat zij op sociaal- emotioneel gebied prachtig werk verricht. Ze helpt de Mally die het best moeilijk heeft en maar moeilijk uit z’n woorden komt -gehinderd door emotie en zorg denk ik- soepel over de hobbel heen. En na de 10e minuut wordt het gesprek echt interessant want Vera gaat dan met de gasten doordenken en brainstormen, waardoor ook bij toehoorders, zelfs misschien de heel apatischen, een denkproces gefaciliteerd wordt richting probleem oplossing. Dáárvoor moet je van goede huize komen en zij doet het maar mooi wel, zo groen en jong als ze is. Ga door Vera ….. er valt van jou nog veel goeds te verwachten. Zeker als je jezelf de bèste opleiding gunt die er te krijgen is en zoveel mogelijk topwerken van topjournalisten verslind. Way2go …..and keep ‘m comin’!

  Beantwoorden
 3. <path_to_url> Hedyjane Guds

  Chapeau ook aan de 2 gasten en dat zij zich publiekelijk durven uiten. Velen doen dit niet. Eerlijk gezegd werd ik eerst geblokkeerd en boos dat iedereen daar zo passief en gelaten -bijna als slaven- zit te praten. ‘Is dit wat NL dus met de meesten gedaan heeft de laatste 40 jaar en langer?’ denk ik dan. Zelf ben ik heel anders ….. ik praat als brugman om nu, ja NU met een burger initiatief te starten waarbij wij lokale groepen uit de diversiteit van de grote steden overal zelf, met Politiewachtgroepen gaan beginnen i.p.v. Burgerwachten. Het is de politie die wij in de gaten moeten houden en niet andersom. En ja nú voordat de volgende Kerwin na Richie ook Michael Brown gaat heten, toch? Het is dringend nodig ook. Gezien de meesten van ons van praten houden maar nog onvoldoende LEF hebben ontwikkeld om een goede kwaliteit LEVEN voor zichzelf en hun kinderen hebben leren garanderen is het lastig de eerste groep te starten. Laat het mij weten of hier Little People zijn ….. mensen met kracht in hun ziel. Mensen die later ook X voor hun naam verdienen. Let trouwens op het gender aspect in de 2 reacties Vera -hij en ik-. Het is niet helemaal toevallig. Ook in jou verdere ontwikkeling zal dit soort verschil een rol kunnen spelen. Het heeft zin je op androgine wijze te ontwikkelen. Zoek maar na…. Veel succes.

  Beantwoorden

Leave a Reply

 • (will not be published)

*