Zwarte Piet Clash in Reigersbos

Posted by on in NMP!

Details

Zwarte Piet (Blackface, Black Pete) is een beledigend karakter dat jaarlijks verschijnt tijdens een nationaal “kinderfeest”. De strijd om deze aan slavernij verbonden figuur te verbannen, is in de laatste jaren verhevigd. In plaats van een verbod wegens racisme is een groot deel van de Nederlandse bevolking blijven hangen in “traditie”. Dit ondanks aanwijzingen van de Verenigde Naties om het feest te ontdoen van zijn racistische karikaturale eigenschappen.

Amsterdam Zuidoost is een buitenwijk van onze hoofdstad met de grootste multiculturele bevolking. De populatie is voornamelijk zwart. Des te vreemder is het dat jaarlijks een vergunning voor de Sinterklaas intocht, inclusief traditionele Zwarte Pieten, wordt afgegeven. Tijdens de intocht van zaterdag, 28 november 2015, botsten in het winkelcentrum Reigersbos pro-pieten met anti-pieten.

Fotos: Jaye Brunsveld en Djogo Illcreations Wijnruit

Reportage: Doreen Sprengers
Video editing: Guilly Koster

 

11 Responses to “Zwarte Piet Clash in Reigersbos”

 1. <path_to_url> Peter Hart

  Mensen die een traditioneel kinderfeest verbieden horen hier niet te huis …het gaat hier om kinderen en hun veiligheid .

  Beantwoorden
  • <path_to_url> Talita

   Een Sinterklaasfeedt is geen kinderefeest.Als ik een feest zou hebben dan moet ik het organiseren. En als anderen het voor mij zouden willen organiseren dañ moeten zij mij goed kennen om een Talita-feest voor mij te organiseren, want ik accepteer niet wat zij denken dat goed voor mij zal zijn. Nou niet de kinderen organiseren het Sinterklaasfeest, zijn de grote achterlijke lummels je leest het het heel goed Het feest is dus niet voor de zwartepieten, maar voor alleen de Witte Sinterklaas,Sinterklaasfeest. Dat feest wordt door de grote mensen georganiseerd. Liegen voor de kinderen dat staat op nummer 1.Sinterclaus hoort in de kerk om het evangelie te verkondigen en geen leugens verkondigen. En geen knechten, onderdanig houden, stoute kinderen in de zak. Dit feest is niet voor deze tijd. Luister heel goed naar de liederen. Geen Sinterkliaas feest maar een echte kinderfeest georganiseert door de jongeren/ kinderen weg met zwartepiet, weg met Sint. Een kinderfeest waar alle kinderen verkleed gaan hoe zij willen. Stuur jou kind niet naar school op 5 dec..zij gaan om te leren.Stuur ze naar een school waar witte zwarte pieten, niet welkom zijn. Stuur ze naar een kinderfeest.

   Beantwoorden
 2. <path_to_url> frank petiet

  Jammer dat vele niet willen begrijpen dat het een verkeerde beeldvorming is ,en wat betreft traditioneel kinderfeest,kinderen zijn heel flexibel en als de zwarte pieten worden vervangen door niet zwarte pieten ,pmdat het gewoon verstandiger is en niet zo denegreerend naar een bepaalde groep,maken kinderen daar gen probleem van maar de volwassene.

  Beantwoorden
 3. <path_to_url> Nancy

  Waarom laten we een goddeloos racistisch land als Amerika de toon zetten in Nederland als er dagelijks mannen, vrouwen, kinderen en gehandicapten daar worden afgeschoten? En is dat ook niet iets van de laatste jaren? Is Nederland niet degene die de klemtoon hiervoor is geweest door van een kinderfeest een zielige vertoning te maken! We zijn allemaal verantwoordelijk voor onze keuzes en gedrag! Dat nu het digitale tijdperk is aangebroken en een ieder vrijuit zijn mening verkondigt zonder rekening te houden met anderen hun gevoelens is de oorzaak waarom de mening van de slachtoffers nu eindelijk gehoord wordt. Maar racisme is een feit! Het was er, is er en zal er altijd zijn! Kunnen we iedereen en vooral kinderen in hun waarde laten? Elke verandering heeft tijd nodig. Onze stemmen worden gehoord. Aan de goede oren en aan de dovemans maar wat voor zin heeft het om je mening op te dringen? Daar wek je alleen maar weerstand mee op en mensen blijven kuddedieren. Of willen we wat er in Amerika speelt hier ook? Want alles wordt aangenomen als het van de USA komt toch? Nu, inderdaad politiegeweld komt vanuit die richting. Maar racisme is over de hele wereld. Denken een aantal slachtoffers uit Nederland dit wel even te kunnen veranderen! Succes! Maar ik raad een ieder aan om zijn tijd aan iets nuttigers te besteden. Bijvoorbeeld sinterklaasgedichtjes schrijven, cadeautjes geven en pepernoten strooien. Tot volgend jaar! Wie goed is krijgt lekkers wie stout is de roe!

  Beantwoorden
 4. <path_to_url> een vriend

  daar gaan we weer !!!!!!!!!!!!!!!!!
  De grootste meerderheid van ons volk, is voor sinter klaas met ZWARTE piet.
  We zijn een schijn democratisch land ,dus dat zegt genoeg.
  Als wij als volk nou eens, met belangerijkere zaken bezig zouden houden dan met een kinder feest.
  zoals ons Kapitalistische klere maatschapij.
  dan worden we er allemaal een stuk beter van.

  Beantwoorden
 5. <path_to_url> n

  Werden je argumenten te publieklijk weerlegd dat je de vorige reactie niet hebt geplaatst? Ik plaats hem toch wel. Anderen willen wel gezonde reacties lezen. Of staat het nog in de wacht?

  Beantwoorden
 6. <path_to_url> de kritische kijker

  Er is hier sprake van Marketing myopia van beide kanten. Amsterdam Zuid Oost is een klein vlekje van ons land. Wat hier gebeurt doe de rest van Nederland niets. In Utrecht, Amsterdam en Den haag komt de boodschap deels aan. Maar niet in het landelijke Den Haag en in 90% van Nederland. Er ontstaat een polarisatie maar er is geen draagvlak. Er is geen wederzijds begrip en geen wederzijds inzicht. Het grote geld overwint alles en iedereen. En Sinterklaas draait alleen om geld. Bijna een half miljard omzet. De tendens dat kerst Sinterklaas zou verdrijven is door de aanval op die omzet van de afgelopen jaren omgezet in een groei. Nog meer dan ooit wordt er Sinterklaas gevierd, nog meer dan ooit zijn er in de rest van Nederland Zwarte Pieten. Unilever maakt zich geen zorgen omdat zij niet bijziend zijn….

  Beantwoorden
 7. <path_to_url> anna

  Zwarte piet is geen racisme,deze mensen zijn een stel mislukkelingen en provocateurs.

  Beantwoorden
 8. <path_to_url> Arianne

  Ook een meerderheid mag een minderheid niet discrimineren.

  Beantwoorden
  • <path_to_url> Allochtoon

   En een meerderheid behoeft zich niet door een dictatoriale minderheid te laten besturen……dat kan alleen in de decembermoorden; weet je nog?!

   Beantwoorden
 9. <path_to_url> Allochtoon

  Zo zie je maar; in mijn vorige post bij Sylvana Simmons gaf ik het al aan; onzin. Sailliant is dat het merendeel kennelijk continue tijd heeft…geen werk?!

  Beantwoorden

Leave a Reply

 • (will not be published)

*