Zwarte Piet in Meppel 2015

Posted by on in NMP!

Details

anti-piet meppel
Op de dag na de verschrikkelijke aanslagen in Parijs, was het ‘business as usual’ in de Drentse plaats Meppel. Het grote leed van de wereld met de klemtoon op de Fransen, was in ieder geval geen reden genoeg om de festiviteiten te stoppen. Dus waren de Anti-Pieten en de Freedom Riders ook van de partij. Een NMP verslag van Doreen Sprengers.

18 Responses to “Zwarte Piet in Meppel 2015”

 1. <path_to_url> Jeroen van Strien

  Drentse hoofdstad Meppel? Topografie is net als geschiedenis óók belangrijk hoor! 😉

  Beantwoorden
  • <path_to_url> Ndyuka

   U heeft volkomen gelijk! En wij gaan dat direct recht zetten. Immers..als dingen verkeerd zijn, dan moet je ze rechtzetten. Zelfs als ze in ‘al zo lang geleden in de geschiedenis’ hebben plaatsgevonden en tot traditie verheven zijn!

   Beantwoorden
 2. <path_to_url> Jeroen van Strien

  Exact, helemaal mee eens alleen nu staat er dorp, maar Meppel is toch echt een stad. Niet de hoofdstad, maar wel een stad.

  Beantwoorden
 3. <path_to_url> Ndyuka

  Het begrip stad is arbitrair. Voor mij zijn New York, Shanghai, Rio de Janeiro, Lima, Los Angeles, etc. steden.. en dan is for godsake Meppel ..echt wel een dorp.

  Beantwoorden
  • <path_to_url> Klaas

   Beetje rare reactie, dus als een groep mensen ooit in het verleden door hard werken en belangrijk te zijn voor de regio en daarom in het verleden het predicaat stad krijgt vindt u dat u het recht heeft om ze dat te ontnemen. Toen Meppel een stad werd had er nog nooit iemand van New York, Los Angeles gehoord. Of mag je in uw optiek alleen stad heten om totaal andere redenen.

   Beantwoorden
   • <path_to_url> Ndyuka

    Ik zei: ‘dat voor MIJ New York, Shanghai, Rio de Janeiro, etc. steden waren. Dat is net zo legitiem als dat Meppelaars Meppel een stad vinden…voor mij is Meppel een dorp..en dat blijft het voorlopig..maar ik geef toe dat formeel, jullie wel gelijk hebben als er stadsrechten zijn toegekend. Al was het in de tijd dat Middelburg ook een wereldhaven stad was.

    Beantwoorden
    • <path_to_url> Jeroen van Strien

     Ja, en zo is voor velen Zwarte Piet geen racisme. Is het daarom geen racisme, omdat mensen dat vinden?
     Je gaat nu een FEIT vervangen voor een MENING en dat klopt niet, hoe je het ook wendt of keert. Als ik New York geen stad vind, maakt dat New York dan geen stad?

     Beantwoorden
     • <path_to_url> Jeroen van Strien

      …en Meppelaars “vinden” Meppel geen stad, Meppel IS een stad. Meppel is inderdaad ook een plaats, maar dat is mijn achtertuin ook.
      Het is jouw tekst, zelf weten welke woorden je gebruikt, maar je koppigheid is typerend voor iemand die niet snapt waarom de Zwarte Pietendiscussie zo moeizaam gaat.

  • <path_to_url> Jeroen van Strien

   Nee hoor, het begrip stad is allesbehalve arbitrair en voor elke plaats in Nederland vastgelegd. Blijkbaar is voor jou de grootte van een plaats doorslaggevend, terwijl er zeer kleine plaatsen zijn, met weinig inwoners, die wel stadsrechten hebben. Meppel is een stad, of jij dat nou terecht vindt of niet. Je gaf zelf aan verkeerde dingen recht te willen zetten, doe het dan ook en doe niet alsof dit een discussiepunt is, over racisme onderhandel je ook niet, toch? 🙂

   Beantwoorden
   • <path_to_url> Ndyuka

    Ik ben altijd wel gevoelig voor redelijke argumentatie en zou wel kunnen doorzagen, maar ik settle voor ‘plaats’.. daar mag je blij mee zijn! :-).. En daarom snap ik de moeilijkheidsgraad in de Zwarte Pieten discussie niet… zucht!

    Beantwoorden
    • <path_to_url> Jeroen van Strien

     Oh, daar mag ik blij mee zijn? Haha! Je HOEFT het niet voor mij te doen hoor! Een enkele zoekopdracht op Google zou je ook kunnen vertellen dat Meppel een stad is.
     Kijk, Zwarte Piet is racistisch, daar ben ik het hartstochtelijk mee eens. Tot een paar jaar geleden besefte ik dit nog niet, maar toen mijn kinderen op school rotopmerkingen tijdens het sinterklaasfeest kregen vanwege hun huidskleur ben ik erover na gaan denken en snap ik dat zwarte Piet absoluut niet meer kan (en achteraf nooit had gekund overigens!) en ben ik groot voorstander een aanpassing. Ik snap dan ook niet waarom we hier zo lang over moeten discussiëren en Zwarte Piet niet gewoon aan kunnen passen, per direct! Wat ik ook niet snap, is dat mensen zo eigenwijs kunnen doen, wanneer ik ze op een fout wijs, ze hun fout niet toe willen geven en eigenwijs iets anders blijven zeggen, en daar moet ik dan ook nog blij mee zijn. Een soort compromis! “Ik maak er plaats van en daar moet je maar blij mee zijn!” omdat je gewoonweg niet wilt toegeven dat Meppel een stad is. Dit soort wijsneuzerij veroorzaakt óók de ellenlange onnodige Zwarte Pietendiscussie, omdat mensen niet in staat zijn gewoon toe te willen geven.
     Zwarte Piet is racisme en Meppel is een stad. Is het nou zo moeilijk?

     Beantwoorden
     • <path_to_url> Ndyuka

      Nee hoor! Helemaal mee eens!… Dat ‘daar moet je blij mee zijn’ was een grapje.

 4. <path_to_url> Jeroen van Strien

  Als het een grap is dan begrijp ik niet waarom je een compromis maakt door er ‘plaats’ van te maken. Alles is een plaats. Mijn achtertuin is ook een plaats. Waarom noem je Meppel niet gewoon wat het is, een stad?

  Beantwoorden
 5. <path_to_url> Victorine Chikere

  Waar gaat het eigenlijk om heren? Ik dacht dat het over Racisme en ZP ging. Een hoop muggenzifterij kost energie en leidt de aandacht af van het werkelijke probleem

  Beantwoorden
  • <path_to_url> Jeroen van Strien

   Het is maar net wat je muggenzifterij vindt. U vindt dat misschien, ik niet. Ik kwam een foutje tegen in de tekst en wees de schrijver daar op, dat mag toch wel? Helaas blijkt de schrijver niet de makkelijkste in een fout toegeven, en dat terwijl hij beweert gevoelig te zijn voor redelijke argumentatie, maar dat niet laat blijken. En ja, het gaat over racisme en ZP, ook daar heb ik mijn zegje over gedaan, maar als je feiten juist wilt weergeven, doe dat dan ook met dingen die misschien iets minder belangrijk zijn. Ik zou blij zijn als ik iemand mij op een fout wijst, en ben niet te beroerd het correct recht te zetten. Ik probeer tevens aan te tonen dat de koppigheid van de schrijver, die van Meppel maar geen stad wil maken, wat het wel is, juist een hoop “muggenzifterij” veroorzaakt. Een hoop muggenzifterij, wat ik ook in de Zwarte Pietendiscussie tegenkom. Als mensen nou gewoon eens zouden luisteren naar elkaar en niet koppig bij hun standpunt blijven terwijl je eigenlijk heus wel weet dat ze fout zitten. (Hiermee doel ik op mensen die pro-Zwarte Piet zijn)
   Dat vreselijke mens dat daar “apies kijken, apies kijken!” staat te roepen zou moeten beseffen dat ze uiterst racistisch bezig is. Als je het tegen haar zal zeggen zal ze vast ontkennen dat ze racistisch is. Koppigheid.
   Als ik de schrijver erop wijs dat Meppel niet de hoofdstad van Drenthe is, maar wel een stad, zou hij kunnen zeggen: “Oh goh, dat wist ik niet, ik zal het even aanpassen” maar nee, hij zegt “Ik vind het geen stad, dus maak ik er ‘plaats’ van”
   Snapt u wat ik wil zeggen?

   Die “apies kijken” schreeuw-mevrouw zegt vermoedelijk: “Ik vind dat ik geen racist ben” maar ze is er overduidelijk wel één.
   Muggenziften?

   De schrijver vindt Meppel geen stad, maar het is er wel één.
   Muggenziften?

   Beantwoorden
 6. <path_to_url> Margarita

  My heart is aching bij t zien van het filmpje. Het wordt keer op keer zo duidelijk hoe diep racisme zit. Of misschien is t wel waar dat de witte mens met een gen geboren wordt dat maakt dat hij zichzelf superieur vindt boven andere rassen. Hoe t ook zij…..schrik er toch steeds weer van.

  Beantwoorden
 7. <path_to_url> Yggdrasil

  @Margarita kijk u bent nu het probleem, mensen die niet eens rationaal kunnen nadenken.
  Er is geen verschil in ras, u trekt dit uit uw reet om slim te lijken of wat dan ook, terwijl uw dus eigenlijk zelf dus de grootste racist bent die er rond loopt.

  Beantwoorden

Leave a Reply

 • (will not be published)

*